Teknisk analys (TA) är ett trading verktyg som används för att analysera aktier
och värdepapper och identifiera tradingmöjligheter genom att analysera
diagramdata som samlas in från tradingaktivitet, såsom prisrörelse och volym.
Till skillnad från fundamentala analytiker som försöker utvärdera en akties egentliga värde fokuserar tekniska analytiker på diagram över prisrörelser och olika analysverktyg för att utvärdera en akties (eller annat värdepappers) styrka eller svaghet.
Teknisk analys är ett sätt att undersöka och förutse prisrörelser på de finansiella marknaderna utifrån tillgångars diagramhistorik. Det är inte svårt att lära sig även om det inte alltid är alldeles enkelt att tjäna pengar på. Längre ner i artikeln går vi även igenom vad candle sticks är och några patterns för detta.
Olika analysmetoder
Teknisk analys är en de två huvudsakliga typerna av marknadsanalys. Den andra är fundamental analys. Teknisk analys skiljer sig från fundamental analys i att den endast använder en tillgångs prisdiagram. Istället förutses framtida rörelser genom att hitta mönster i prisdiagrammen.
Vad är teknisk aktieanalys?
Du har bestämt dig för att testa att investera i värdepapper, att lära dig teknisk analys. Du tittar på Stockholmsbörsen och alla aktier och möts av kaos. Vilken aktie ska du välja? Vilka kommer stiga och vilka kommer falla? För att enklare förstå hur man ska analysera och välja aktier så finns det en metod som kallas teknisk analys. Teknisk analys eller TA som den också kallas är en metod som används på aktiemarknaden. Det hjälper dem som använder det att göra affärer på aktiemarknaden genom att analysera hur marknaden såg ut tidigare. Genom att göra detta säger de sig kunna förutspå hur marknaden kommer att se ut i framtiden.
Hur fungerar teknisk analys?
Traders som använder teknisk analys har en stor uppsättning verktyg som de använder för att hitta trender och mönster i diagrammen. Verktygen har samma syfte och det är att göra det enklare för tekniska traders att förstå rörelser i diagram och att upptäcka olika trender. Teknisk analys går som sagt ut på att man analyserar den tidigare marknaden för att förutspå hur marknaden kommer se ut i framtiden.
Trender
Man försöker hitta trender eller mönster inom teknisk analys för att på så sett kunna se hur marknaden kommer se ut i framtiden och därmed kunna köpa eller sälja aktier vid rätt tidpunkt. Man kan likna det med väderprognoser i att det inte är helt exakt utan bara en hjälp. Teknisk analys hjälper dem som använder denna metod att se vad som antagligen kommer att hända. Det kan verka komplicerat men många finner faktiskt denna metod enklare än de andra metoderna. För att kunna använda teknisk analys så är det 4 grundläggande antaganden som du bör känna till.
Grundläggande antaganden
Innan du börja använda teknisk analys så är det som sagt vissa grundläggande antaganden som du bör känna till. Hör följer dem så att du snabbt kan få en förståelse för dem.
-
Marknaden räknar in allt:
Det här är ett av de största antagandena inom teknisk analys och man menar att marknaden redan har räknat in allt. Man antar att all information redan är inräknad i kursen; om någon får information så köper eller säljer de aktierna. Därför finns det ingen information som marknaden inte redan har anpassat sig efter. Detta betyder att nyheter inte spelar någon roll eftersom de redan är inräknade i marknaden.
-
Priserna rör sig i trender:
De som använder teknisk analys tror inte att priserna rör sig slumpmässigt. De rör sig alltid i en riktning oavsett om den riktningen är uppåt eller nedåt. Det betyder att om en aktie rör sig nedåt så är det troligt att den fortsätter att röra sig nedåt. Detsamma gäller om aktien är på väg upp. Trenderna kan vara långa, medium, eller korta men priserna följer nästan alltid en trend. Trender kan också pågå under en längre tid; även de korta trenderna.
-
Historien upprepar sig själv:
Människor är förutsägbara. Därför kommer liknande information och händelser få liknande resultat. Dålig ekonomi får människor att vilja sälja, expansion i ekonomin får dem att vilja köpa och så vidare. Detta gör att Tekniska analytiker kan använda tidigare händelser för att förutse vad olika händelser kommer få för resultat.
-
Vad är viktigare än hur:
De som använder teknisk analys bryr sig om två saker när de kollar på aktier och bara dessa två saker.
- Vad är det nuvarande priset?
- Hur ser historiken ut för denna prisrörelse?
Målet med teknisk analys är att förutspå det framtida priset och genom att fokusera på priset och bara priset blir detta enklare. Vissa andra metoder funderar på varför priset går upp men de som använder teknisk analys har redan svaret. Priset går upp för att efterfrågan ökar. Mer än så behövs inte enligt dem. Genom att bara kolla på priset så är det lättare att förutspå hur priset kommer röra sig i framtiden. Hur priset ökar är relativt oviktigt. Nu är det bara några saker till som du behöver känna till innan du är redo att börja investera i aktiemarknaden. En av dessa saker är Felanvändning av tekniks analys.
Felanvändning av teknisk analys:
TA funkar och det är många som har tjänat mycket pengar på det. Men som med alla metoder tar den tid att lära sig och många har också förlorat pengar på det. Väldigt många tror att de har lärt sig hur metoden fungerar men när de sedan testar på riktigt så funkar det inte alls. Det är för att de inte har fattat hur metoden de använder fungerar ordentligt. Vad du kan göra för att testa din förmåga är att förutspå hur det kommer gå för en aktie men låta bli att investera i den.
Papperstrading
Så kallad papperstrading eller simulering. Om du förutsåg rätt så kan det vara så att du börjar att förstå hur man ska använda teknisk analys. Om du hade fel så gör det inget eftersom du ändå inte hade investerat några pengar. Gör detta ett tag tills du känner dig bekväm med resultaten. Att bemästra teknisk analys och och att lära sig det till fullo kan ta tid. Då kan du lita på din förmåga och börja investera riktiga pengar. En annan sak som du bör göra innan du börjar investera med riktiga pengar är att få en god förståelse över Vad och När.
Att lista ut Vad och När:
Alla som investerar i aktier möts av ett problem. Vad ska man köpa, när ska man köpa och när ska man sälja. Med hjälp av Teknisk analys försöker man lösa det problemet. Teknisk analys är ett ramverk som man kan följa för att enklare förstår när man ska köpa och när man ska handla aktier på börsen. Genom att följa ramverket minskar man känslorna som är investerarens värsta fiende. Innan du börjar investera kan du sätta upp några regler för dig själv. Gör en tradingplan. Dessa regler berättar när du ska sälja och när du ska köpa så att du inte tar för stora risker och för att du inte ska bli påverkad av känslor.
Regler
Dessa regler ska vara enkla så att dem bara kan tolkas på ett sätt. De kan till exempel vara att om sak A händer men inte sak B då ska jag sälja. Om detta nu händer så säljer du oavsett vad du tycker när det händer. Du kommer förhoppningsvis att tacka dig själv senare. Med dessa regler blir det också lättare att göra kloka val oavsett dina känslor. En sista sak som du måste känna till innan du börjar använda metoden är att den inte är perfekt.
Det är ingen helig Gral:
Sista saken som du ska känna till är att teknisk analys inte är en helig Gral. Med det menar man att det inte är det perfekta systemet. Precis som alla andra system har det både fördelar och nackdelar. Det finns inget perfekt system och det kan det inte finnas så länge det finns människor. Människor går inte att förutsäga exakt och därför kommer inte teknisk analys att funka varje gång. Det finns gånger då det kommer misslyckas med att förutspå hur människor kommer reagera på en nyhet. Därför finns inte det perfekta systemet och därför kommer det aldrig att finnas. Dessutom skulle ni inte känna till det om det fanns. Varför skulle personen som upptäckt det dela det med resten av världen? De skulle använda det för att bli rik istället för att hjälp andra att göra samma sak.
Nackdelar med Teknisk analys:
Som vi sa under ”Det är ingen helig Gral” är teknisk analys inte en perfekt metod. Det har flera nackdelar och nu är det dags att ta upp dem. Här följer därför några av de nackdelar som finns med detta system.
Extrema nyheter:
Extrema nyheter är något som vi ibland får. Det kan vara en terrorattack som 9/11 eller att VD för ett företag plötsligt dör. Detta brukar kasta marknaden in i kaos och teknisk analys bygger på att förutsäga saker. Därför kan de inte göra något under den här tiden utan blir tvungna att vänta tills saker lugnar ner sig igen. Detta är definitivt en av de största nackdelarna med denna metod. Att sitta och vänta medan något sånt här händer verkar inte kul men det är ditt bästa alternativ om du använder teknisk analys efter som marknaden blir helt oförutsägbar under en period.
Tålamod
Att ha tålamod och inte göra något är inte enkelt och det kan leda till att du förlorar pengar men teknisk analys är helt enkelt inte byggd för att klara en oförutsägbar marknad. Självklart kan du chansa på något som känns rätt men det kan snabbt gå utför så det bästa är att sitta på sina händer och bara vänta.
Motsägelsefulla indikatorer:
Inom alla metoder så använder man sig av olika tekniska indikatorer för att få reda på när man ska sälja och när man ska köpa. Dock fungerar dessa indikatorer inte alltid helt perfekt. Ibland händer det att en indikator visar att du ska sälja och en annan visar att aktien kommer stiga. Då kan det vara väldigt svårt att veta vad man ska göra och det kan leda till att man förlorar pengar. Det finns inget bra sätt att undvika detta på utan det är helt enkelt något som man får lära sig att hantera med tid och erfarenhet.
Hög volym:
Volym är i princip mängden aktier på marknaden. Om en aktie säljs mycket betyder det att man kan köpa och sälja den snabbt och enkelt utan att ändra priset på aktien särskilt mycket. De aktier som man inte köper och säljer lika mycket av är mycket svårare att handla med. Dessa aktier kan också lättare bli manipulerade av individuella investerare. Detta gör aktierna svåra att förutse vilket inte är bra för de som använder teknisk analys. Så om du funderar på att börja använda teknisk analys så kan det vara bra att hålla sig borta från liknande aktier då det är väldigt svårt att förutse vad som kommer att hända med dem.
Nu när vi pratat om nackdelarna måste vi självklart nämna några av dess fördelar. Det finns en hel del fördelar med teknisk analys som alla är värda att nämna. Låt oss börja:
Fördelar med teknisk analys:
Marknaden räknar in allt:
Ni känner antagligen igen denna punkt från antaganden ovan men den är även en av teknisk analys största fördelar. De som använder denna metod antar att så fort människor hör nyheter så köper eller säljer de aktier och marknaden har därmed redan räknat in allt. Det betyder att de inte bekymrar sig över att kolla om det har hänt företaget de vill investera i något eftersom marknaden redan har räknat in det i kursen. Detta kan spara både tid och pengar. Därför är detta en av teknisk analys fördelar.
Se framtiden innan den händer:
En annan av de största fördelarna med teknisk analys är att de som använder den jobbar med att förutsäga framtiden. De kollar på historien och ser hur världen ser ut idag. De kan sedan förutspå och lära sig vad som kommer att hända och handla aktier på börsen utifrån den informationen. Detta är en av de stora fördelarna med teknisk analys; de vet vad som kommer att hända innan det händer. Självklart kan de inte veta vad som kommer att hända egentligen utan de gör kvalificerade gissningar. Du kommer då kunna köpa aktier innan någon annan köper. Detta är en av anledningarna till att metoden har blivit så populär. Det är dessa fördelar som har gjort teknisk analys så populärt.
Teknisk analys böcker
Sysslar du med trading eller kanske du vill lära dig att komma igång med daytrading eller swingtrading? Teknisk analys är ett område som är bra att lära sig i så fall. Om du har hållit på ett tag så kanske du redan börjat att tömma olika källor på kunskap inom teknisk analys. Kanske du också testat det i praktiken? Problemet med teknisk analys är att det finns en hel del som inte fungerar. Personligen så har jag lärt mig den hårda vägen. Både på det så kallade ”marknads universitetet” där jag förlorat mycket pengar för att jag trott att viss teknisk analys fungerat bättre än det faktiskt gjort och det kanske viktigaste sättet där jag backtestat det mesta mellan himmel och jord.
Jag är manisk med att testa allting. Läser jag om någon ny idé eller strategi i en tradingbok, på nätet, på twitter, i ett tradingforum eller att jag pratar med någon så testar jag det historiskt i mina programvaror med en gång. Fördelen med detta är att jag ganska snabbt får reda på vad det är som fungerar och inte fungerar. Här kommer en ”spoiler alert”. Tyvärr så är det så att det mesta inte fungerar av allt vi läser på nätet eller i böcker. Jag brukar dock uppmuntra alla mina elever och medlemmar att testa teorier och idéer själva och komma fram till sina egna slutsatser.
Det är naturligtvis inte alla som har möjlighet att sitta och testa saker hela dagarna som jag kan göra som jobbar med det dagligen. Det finns en del teknisk analys som faktiskt fungerar och som fungerat under lång tid. En av de bästa källorna som jag har funnit är några klassiska trading böcker. Jag har genom åren köpt hundratals tradingböcker och 95% av dom har varit skräp och mer eller mindre värdelösa. Några har stuckit ut och här är dom 3 absolut bästa av dessa. Dom har en hög prislapp men är du sugen på att ha en riktig klassisk ”trading bibel” bredvid dig när du handlar på börsen så har du här svaret.
Mina böcker står bokstavligen 1 meter från mig just nu och är inom räckvidd för mig när jag behöver leta upp något under min tradingdag. För en tradingnörd som mig själv så är det ovärderligt. Är dom nödvändiga för att lyckas med trading? Nej, självklart inte. Men för dig som gillar ”old school” informationsbiblar så kan det vara ett trevligt sällskap vid tradingdatorn.
Klassiska trading-biblar inom teknisk analys – 3 bästa böckerna någonsin
Olika modeller, indikatorer och tekniker inom teknisk analys för aktier. Bra verktyg om man vill lära sig att bemästra TA
- Momentum
- Keltner
- MACD
- Elliotvågor
- Fishnet
- Fibonacci-linjer
- Bollingerband
- RSI
- Balansnivå
- ADX
- DMI
- Stokastisk oscillator
- Glidande medelvärde
- Neurala nätverk
- Long V
Skandinaviens tekniska analytikers förening
Skandinaviens tekniska analytikers förening, STAF, grundades 1985 i syfte att öka kunskapen avseende TA av aktiekurser. En förening för de som vill lära sig mer om teknisk analys med andra ord. STAF är en ideell förening för professionella användare av teknisk analys och arbetar för att utveckla och främja utbildningen i teknisk analys.
Föreningens medlemmar representerar flera av Skandinaviens investmentbanker, fondkommissionärer och andra finansiella företag. Föreningen har regelbundna möten där aspekter på trading, finansiell analys och i synnerhet teknisk analys diskuteras.
John Murphys 10 viktigaste regler om man vill lära sig teknisk analys
Skola
TA – 48 patterns på en sida
Fundamental analys
TA applicerat på valet i USA
Thomas Bulkowski The pattern site