Många trader som introduceras till teknisk analys är förvånade över hur det verkar strukturera och känna till prisrörelser. Den tekniska analysvärlden är fylld med olika koncept som alla försöker känna till marknadens beteende. Men fungerar teknisk analys?
Ja, teknisk analys fungerar, men inte alltid! Det beror på att teknisk analys bara är ett verktyg som traders använder för att definiera marknadens beteende. Således kommer teknisk analys bara att fungera om den definierar lönsamt marknadsbeteende! Detta är det viktigaste som traders måste inse innan de kan få teknisk analys att fungera för dem!
Så, vad som skiljer en lönsam trader från en förlorande trader? Fungerar teknisk analys? Låt oss titta på detta och mycket mer!
Vad är teknisk analys?
Teknisk analys är studien av marknadsprisdata som syftar till att hitta mönster som har viss förutsägbar potential. Det finns många mönster som de flesta marknadsaktörer inte har märkt av och som du kan dra nytta av i din trading.
När traders hänvisar till teknisk analys betyder det vanligtvis något av följande.
- Tekniska indikatorer
- Prisförändring
Tradingindikatorer är vad de flesta nya traders upptäcker till en början. Många tycker att de är särskilt lockande på grund av sitt löfte om att tillhandahålla korrekt information om vart marknaden är på väg härnäst. Som vi kommer att lära oss snart är detta sant i viss mån, men inte helt.
Det finns många kategorier av tradingindikatorer som alla försöker fånga olika tendenser på marknaderna. RSI, ADX och glidande medelvärden är några av de vanligaste som används av traders.
Prisförändringar är helt enkelt studien av prisgrafer på jakt efter återkommande mönster som kan användas för att förutse prisrörelser. Traders som arbetar med prisförändringar tittar på det stängnings-, öppnings-, låga och höga priset den önskade perioden för att hitta dessa mönster.
Candlesticks och candlestickmönster är exempel på trading med prisförändringar. Det finns många candlesticks som traders har kommit fram till för att lättare upptäcka och agera på mönster i prisdatan.
Diagrammönster ingår också i denna kategori.
Fungerar något av dessa?
Teknisk analys syftar till att tillhandahålla verktyg för traders för att definiera vad marknaden gör. I stort sett är de flesta av marknadens beteenden slumpmässiga och har ingen förutsägbar potential överhuvudtaget. Denna slumpmässighet speglas naturligtvis i marknadsdata som vi baserar våra tradingbeslut på.
Om vi tittar på slumpmässiga marknadsförändringar och tar det för verkligt marknadsbeteende, är vi tvungna att tro på och trada utifrån mönster som inte kommer att fungera i framtiden, eftersom det är slumpmässigt. Detta är något du måste förstå för att kunna använda teknisk analys på ett användbart sätt!
Både tradingindikatorer och prisförändringar har potential att visa falskt marknadsbeteende. Det har inte att göra med den typ av teknisk analys du använder, men så fort du har att göra med historiska marknadsuppgifter kan du falla ner i den gropen!
Faktum är att de flesta av koncepten i teknisk analys inte fungerar utan baseras på falska övertygelser om vad marknaden ska göra i ett givet ögonblick. Att införa en syn på hur saker och ting ska fungera på marknaden är en av de saker som hindrar många traders från att uppnå långsiktig framgång. Marknaden fungerar som den gör, oavsett vad du tror är sant.
Falsk information
Överallt på internet och i böcker hittar du regler för hur vissa indikatorer för begrepp i teknisk analys kan användas av traders. Många av dessa påstår sig vara korrekta och uppvisar marknadstendenser som kan tradas lönsamt. I vissa fall finns det en viss sanning i det som sägs, men oftast finns det inte det. Ibland beskriver koncepten en marknadstendens som finns men inte förfinas tillräckligt för att kunna tradas som den är.
Den senare typen av marknadstendens är det som trader ofta kallar en ”edge”.
Målet med teknisk analys: The Edge
Edge är helt enkelt en fördel som du har på marknaderna. En fördel kan vara att köpa när marknaden blir översåld och sälja när den överköpt. Faktum är att traders som bedriver handel baserat på denna tendens tradar något som kallas ”mean reversion”.
Mean reversion är tendensen för vissa marknader att utföra överdrivna rörelser i en riktning, vilket kompenseras sedan av en reversering av den kortsiktiga trenden. Särskilt aktier har en tendens att återgå till medelvärdet, och det finns många tradingstrategier som använder detta beteende för att tjäna pengar på att gå länge när marknaden är på väg att vända.
Låt oss anta att vi känner till marknadens tendens och vill dra nytta av den. Vad vi behöver göra är att ta fram kriterier som definierar det översålda området där vi vill köpa, liksom det överköpta tillståndet, vilket är när vi vill sälja.
Det är där teknisk analys hjälper oss att definiera förhållandena där marknaden troligen kommer att röra sig i vår riktning. Med andra ord, målet med teknisk analys är att ta fram regler som definierar en fördel på marknaden!
Processen för att hitta en teknisk analys som fungerar
För att ta reda på vilken teknisk analys som fungerar måste du bläddra igenom många idéer. Som vi har nämnt tidigare fungerar de flesta saker inte särskilt bra eller inte alls, så du behöver ha mycket tålamod för att hitta något som fungerar!
Låt oss titta på processen i att bygga en tradingstrategi som involverar teknisk analys!
1.Hitta en idé
Detta första steg är att hitta en idé som du vill testa. I detta steg gör många traders misstaget att försöka anpassa sin idé till deras syn på marknaden. Om du är en erfaren trader med mycket erfarenhet kommer du säkert att ha fått mycket kunskap genom åren om vad som fungerar och inte.
Men som en nybörjare som ännu inte blivit lönsam i trading och försöker bedöma om något har fungerat eller inte kommer att hindra dina framsteg. Marknaderna fungerar sällan som vi förväntar oss att de ska göra, och du kommer att bli förvånad över hur många gånger du tycker att de uppförde sig på motsatt sätt än vad du hade förväntat dig.
Många nya traders frågar sig hur de någonsin kommer att kunna komma på tillräckligt med idéer. Men när du väl börjar är detta sällan ett problem. När du hittar din första idé föder den snabbt nya idéer, och innan du vet ordet av står du där med fler idéer att testa än du någonsin kunde ha tänkt dig!
För att hitta tradingidéer rekommenderar vi att du tittar på vår samling av tradingedges. Att titta på logiken kan förmodligen ge dig ganska många idéer!
En annan plats där du kan hitta tradingidéer finns på olika tradingforum.
2. Konvertera idén till teknisk analys
Nu när du har en idé är det dags att konvertera den idén till teknisk analys. Vi vill hitta förhållanden som definierar vår idé så nära som möjligt, genom att använda tradingindikatorer, prismönster eller något annat du anser passar!
Vad du behöver vara medveten om är att en fördel på marknaden kan ta många olika former. Till exempel finns det många sätt att definiera mean reversion. Du kan definiera det som x antal nedåtgående dagar, mäta avståndet från en stängning till ett glidande medelvärde eller något annat du kommer på. Du kommer att upptäcka att trots dessa metoder försöker alla definiera samma edge, vissa kommer att fungera mycket bättre än andra. I slutändan betyder det att det verkligen finns ett oändligt antal villkor att prova!
3. Testa strategin
Nu är det dags att testa strategin. Det är nu du får reda på om det fungerar eller inte.
För att göra allt väldigt enkelt kan man säga att det finns två typer av strategitester:
- Forward testing
- Backtesting
Forward testing
Forward testing innebär i grund och botten att du låter strategin sitta i ett tag och validera dess prestanda när den har haft lite tid att generera nya tradingsignaler på färsk data. Forward testing kan också innehålla paper trading, vilket innebär att du tar signalerna som om du tradar med strategin på riktigt, men tradar med fiktiva pengar.
Forward testing har fördelen att inte låta din kunskap om marknadshändelser som nyligen skett påverka utvärderingen, eftersom framtiden är okänd.
Även om forward testing är bra på att ta bort dina fördomar från strategiprocessen, har det en stor nackdel.
Det tar mycket tid.
För att utvärdera din tradingstrategi vill du helst ha flera års data för att vara säker på att edgen kan överleva olika marknadsmiljöer. Att vänta så länge på att använda en strategi i trading som du har utvecklat fungerar helt enkelt inte.
Detta är då backtesting har en stor fördel.
Backtesting – Historiska tester
Backtesting är när du definierar reglerna och tittar på historiska data för att se om strategin har fungerat historiskt. Den största fördelen med denna metod är att den låter dig utvärdera idén på många års data utan att vänta.
Det bästa sättet att använda backtesting är med ett dedikerat program för backtesting, som Tradestation. Men du kan också backtesta genom excel, eller helt enkelt gå igenom historiska data för hand och registrera tradingen som de skedde historiskt.
Men backtesting kommer också med en stor brist, som är curve fitting. Som vi har gått in på tidigare kommer curve fitting att få dig att tro att du har en fördel när du verkligen inte har det, vilket kan generera förluster om du trejdar den strategin live!
Det bästa sättet att backtesta en strategi är att använda en kombination av både forward- och backtesting. På det sättet kompenserar de för varandras brister, och du får det bästa av båda världar!
Varför teknisk analys inte är tillräckligt på egen hand
Även om det är en av de viktigaste sakerna på marknaden att ha en edge som definieras genom teknisk analys, räcker det inte för att bli en lönsam trader. Förutom en fördel på marknaden måste du också behärska följande koncept:
- Position Sizing
- Tradingpsykologi
Position Sizing är avgörande i tradingen och är det som avgör hur mycket du är villig att riskera på en handel.
Riskerar du för mycket och du är snart ute ur spelet.
Riskerar du för lite, och dina avkastningar blir inte ens i närheten av lika stora som de kunde vara.
Att hitta en balans mellan risk och avkastning är en av de svåraste sakerna i trading. Men om du skulle välja mellan att ta alltför stor risk och riskera för lite, är det sistnämnda absolut det bästa alternativet.
Ett exempel på vikten av bra position Sizing
Här är ett exempel på hur viktigt position sizing är. Låt oss anta att vi har tre traders som alla tradar med samma tradingstrategi. Tradingstrategin är baserad på teknisk analys och har en historisk vinstprocent på 80%.
Trader 1 är en ganska aggressiv trader som bestämmer sig för att riskera 20% av sitt konto för varje trade
Trader 2 är inte lika aggressiv och riskerar 8% av sitt kapital i varje trade.
Trader 3 är mindre risktagande och beslutar att inte riskera mer än 2% av kontot för varje trade.
Låt oss antaa att tradingstrategin går in i en drawdown. Från statistiken vet vi att 8 av 10 historiska branscher var vinstgivande. Men det betyder inte att en vinnade och förlorande trade kommer att fördelas jämnt. I värsta fall skulle du kunna drabbas av tio förlornde affärer i rad utan att det är något fel med det!
Låt oss då anta att vi hade en följd av tio förlorade trades. Vad skulle då hända med våra traders?
Trader 1 Skulle vara ute ur spelet efter bara fyra trades.
Trader 2 skulle bara överleva till slutet av förlustaffärerna, men skulle ändå sitta kvar med mycket lite kapital. Även om denna trader verkligen överlevde, har kapitalet nu gått så lågt att det är praktiskt taget omöjligt att återta förlusterna.
Trader 3 skulle överleva förlustaffärerna med en måttlig men perfekt hanterbar drawdown på 20%.
Nu förstår du förmodligen vikten av att inte riskera för mycket!
Psykologi
Ämnet tradingpsykologi är en av de mycket viktiga och ofta förbisedda delarna av trading. De enda traders som lyckas är de som är ihållande och lyckas se förbi vanliga fördomar. När du väl har gått in på djupet i ämnet tradingpsykologi kommer du att upptäcka att många av de saker som håller dig tillbaka kommer (in)från dig själv att sluta.
Här är en lista över några vanliga fördomar om du vill fortsätta din forskning i detta ämne!
- Förlustavvikelse
- Förankringspåverkan
- Frekvenspåverkan
- Rationalisering efter köpet
- Bekräftelsepåverkan
- Bandwagon Effect
- Efterhandspåverkan
Sammanfattning
Teknisk analys fungerar verkligen.
Problem uppstår när traders tror på allt de hör, bara för att det är teknisk analys. Det rätta sättet att titta på teknisk analys är som ett verktyg för att definiera marknadsbeteenden. Den naturliga följden blir att teknisk analys skulle kan definiera både lönsamma inställningar såväl som förluster!